“Een eigen website laten maken? Dit heb je nodig!”

Jij hebt het idee om een eigen website te laten maken, maar je wilt graag eerst weten wat daarvoor nodig is, en wat de eventuele kosten zullen zijn. Om jou te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben wij een handige checklist voor je opgesteld.

voorbeeld eigen website

Maar voordat we overgaan tot de ‘fysieke benodigdheden’ is het belangrijk om te weten dat er meerdere manieren zijn om online zichtbaar te zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan social media platformen, advertentienetwerken of beoordelingswebsites.

Echter heb je met een eigen website natuurlijk veel meer mogelijkheden en voordelen:

  • Zelf de gewenste doelgroep uitkiezen en potentiële klanten bereiken
  • Gevonden worden in zoekmachines (gratis of betaalde bezoekers)
  • Potentiële bezoekers kunnen eenvoudiger in contact komen
  • Jouw bedrijf of organisatie komt professioneler over
  • Je kunt jouw website gebruiken voor offline promotie

1. Doelbepaling

Voordat je überhaupt een eigen website laat maken, is het verstandig om eerst na te denken over het doel van de website. Met andere woorden: wat wil je dat jouw website voor jou gaat doen?

Zo kun je bijvoorbeeld meer offerte aanvragen willen ontvangen, mensen moeten jouw bedrijf eenvoudiger kunnen vinden of simpelweg meer verkopen realiseren.

Wanneer je dit voor jezelf duidelijk hebt kan de websitebouwer hier tijdens het ontwerp al rekening mee houden. Zo kunnen bepaalde elementen kunnen op elkaar afgestemd worden om de gewenste doelstellingen te behalen.

2. Een domeinnaam

Iedere website dient te beschikken over een eigen domeinnaam. Zonder domeinnaam ben je simpelweg niet te bereiken voor potentiële bezoekers. Een domeinnaam is het (web)adres waarop jouw eigen website te bereiken is.

Voorbeelden van domeinnamen zijn: www.websitelatenmakenzwolle.nl of www.google.nl. Voor meer informatie lees je het artikel: het kiezen van een geschikte domeinnaam

Geschatte kosten: €10 – €15 per jaar

3. Webhosting (server)

Wanneer jij een geschikte domeinnaam hebt gekozen, dan is de volgende stap het kiezen van webhosting (server). De gekozen domeinnaam wordt vervolgens gekoppeld aan een server.

Je koopt als het ware een stukje ruimte op het internet om online bereikbaar te zijn. Het kiezen van een betrouwbare hostingpartij is dan ook iets waar je goed rekening mee moet houden. Vraag daarom altijd naar de uptime van een hostingpartij.

Uptime staat voor de tijd dat de server (en dus ook jouw website) bereikbaar zal zijn. Wij garanderen zelf een uptime van 99,9%. Dit wil zeggen dat jouw website nog geen halve dag op jaarbasis niet bereikbaar zal zijn.

Geschatte kosten (afhankelijk van dataverkeer): €10 – €50 per maand

4. Een ontwerp + Content management systeem (CMS)

Een websiteontwerp (ook wel visual genoemd) is de look & feel van jouw eigen website. Op basis van jouw persoonlijke wensen en/of de huisstijl van jouw bedrijf, kan er een websiteontwerp worden gemaakt.

Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe jouw website eruit zal komen te zien. In overleg met een webdesigner kun jij jouw wensen doorgeven. Eventuele visuele aanpassingen kun je tijdens het ontwerp doorgeven.

Naast het ontwerp heb je in de meeste gevallen ook een content management systeem (CMS) nodig. Dit is de beheeromgeving van een website. Met een CMS kun je vrijwel alle elementen binnen een website aanpassen en beheren.

Geschatte kosten (afhankelijk van wensen en functionaliteiten): €550 – €3.000

5. Logo

Bij een eigen website hoort natuurlijk een eigen logo. Het logo is dan ook één van de eerste dingen die jouw potentiële bezoekers zullen zien. Je doet er dan ook goed aan om een uniek en professioneel logo te laten maken.

Een logo dat perfect is afgestemd op jouw doelgroep of doelstelling zal een bepaald gevoel doen opwekken. Het is dan ook net zoals een website het visitekaartje van jouw eigen bedrijf.

Geschatte kosten (afhankelijk van wensen, input en originaliteit): €250 – €2.500

6. Teksten / Artikelen

Een website kan natuurlijk niet leeg zijn en moet daarom gevuld worden met content. Met content bedoelen we voornamelijk teksten, afbeeldingen en wellicht zelfs een bedrijfsvideo.

Waardevolle content is niet alleen belangrijk voor de bezoeker, maar ook Google is hier gek op. Wanneer jouw eigen website gevuld is met ‘benodigde content‘ en ‘waardevolle content‘ voor de bezoeker, dan zul je ook een beter positie in de zoekresultaten bemachtigen. Veelvoorkomende pagina’s die gevuld moeten worden zijn bijvoorbeeld:

Geschatte kosten (zelf schrijven): Gratis / Tijd
Geschatte kosten (laten schrijven): €35 – €65 per uur

7. Afbeeldingen

Afbeeldingen geven iedere website net dat beetje extra. Foto’s moeten een bepaald gevoel opwekken bij de bezoeker en aansporen tot actie.

Een foto zegt meer dan 1.000 woorden en dat is op een website niet anders. Een foto met bijvoorbeeld lachende mensen wekt het gevoel op dat mensen vrolijk worden van een product of dienst. Afbeeldingen zijn dus onmisbaar op iedere website.

Geschatte kosten (zelf maken en aanleveren): Gratis
Geschatte kosten (Afbeeldingen met auteursrecht): €7,- per foto (afhankelijk van het formaat)

8. Budget

De kwaliteit en de professionaliteit van jouw website is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van jouw budget.

Je kunt natuurlijk een website laten maken door de buurjongen, maar wanneer je echt serieus aan de slag wilt gaan kun je beter kiezen voor een betrouwbare website bouwer met ervaring.

De kosten zullen wellicht een stuk hoger zijn, maar je bent wel verzekert van een professioneel en mooi uitziende website. En mocht je ergens zelf niet uitkomen dan kun je direct contact opnemen met de klantenservice. Wel zo prettig!

9. SSl-Certificaat

Een SSL-certificaat (vaak te herkennen aan het groene slotje en/of balkje in de adresbalk) zorgt voor een beveiligde verbinding tussen een webserver en een browser. Met SSL wordt je vertrouwelijke informatie versleuteld verzonden.

Op deze manier kunnen je gegevens moeilijker onderschept worden door eventuele kwaadwillende. Daarnaast heeft een SSL-certificaat een licht voordeel op jouw positie in Google.

Geschatte kosten: €8 – €35 – €95 per jaar (afhankelijk van het gewenste certificaat

ssl certificaat

10. Een eigen website laten maken

Wij hopen dat je door middel van bovenstaande checklist een duidelijk beeld hebt gekregen van de benodigdheden en de bijbehorende kosten. Om het voor jou zo overzichtelijk mogelijk te maken hieronder nog even een overzicht met betrekking tot de kosten.

Let op: Dit is slechts een schatting, de exacte kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de gewenste functionaliteiten en persoonlijke wensen.

Overzicht kosten:

Een domeinnaam: €10 – €15 per jaar
Hosting (Server):  €10 – €50 per maand
Ontwerp + CMS:   €550 – €3.000
Logo: €250 – €2.500
Teksten / Artikelen: Gratis of  €35 – €65 per uur
Afbeeldingen: Gratis of €7 per foto
SSL-certificaat: €8 – €35 – €95 per jaar

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor jouw eigen website? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.