Content management systeem

Wat is een content management systeem?

Een content management systeem (ook wel CMS of beheersysteem genoemd) is een systeem dat wordt gebruikt om de inhoud (content) van een website te beheren.

Een content management systeem dat gekoppeld is aan een website of webshop biedt de beheerder de mogelijkheid om bijvoorbeeld teksten, afbeeldingen en video’s toe te voegen, te wijzigen of te verwijderen.

Een aantal bekende content management systemen zijn bijvoorbeeld WordPress, DNN, Joomla of Drupal. De voornaamste reden dat deze websitebeheersystemen zo populaire zijn heeft voornamelijk te maken met het feit dat ze open source zijn.

Open source

Open source wil zeggen dat de broncode voor iedereen vrij toegankelijk en aanpasbaar is. Dit levert voor zowel de ontwikkelaar, als voor de gebruiker het voordeel op dat er eigenlijk geen beperkingen zijn.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een bedrijf een nieuwe dienst wil gaan aanbieden, maar dat dit binnen het huidige beheersysteem nog niet mogelijk is. Omdat het CMS open source is kan deze nieuwe functionaliteit ‘eenvoudig’ worden uitgebreid, zodat een website of webshop automatisch mee kan groeien met een bedrijf of organisatie.

Het is dus verstandig om altijd te kiezen voor een content beheersysteem dat vrije toegang geeft tot de broncode. Tegenwoordig is dit vrijwel overal het geval, maar het is altijd verstandig om het even na te vragen.

Alle content management systemen kun je overigens hier bekijken.

Dit heb je in ieder geval nodig

Om gebruik te kunnen maken van een content management systeem, heb je in ieder geval een domeinnaam, hosting, database en ondersteuning van een programmeertaal nodig (vaak PHP of ASP). In de meeste gevallen zitten deze vereisten al bij een hostingpakket in, en hoef je je hier verder geen zorgen over te maken.

Voor wie is een CMS geschikt?

Een CMS is zeer geschikt voor mensen die zonder technische kennis zelf hun website willen aanpassen en beheren. Daarnaast is het ook zeer prettig voor bijvoorbeeld blogs of nieuwswebsites die dagelijkse nieuwe artikelen willen publiceren.

Zo is het met een CMS erg eenvoudig om meerdere gebruikers toe te voegen, pagina’s aan te maken, reacties te beheren, plug-ins te installeren en de website te optimaliseren om bijvoorbeeld goed gevonden te worden in Google.