Domeinregistratie

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam (domein) is het adres waar je website of webshop op te bereiken is. Bijvoorbeeld www.websitelatenmakenzwolle.nl. Zoals je kunt zien eindigt de domeinnamen op .nl. Het achtervoegsel van een domeinnaam wordt ook wel de domeinextensie genoemd.

Streepjes in een domeinnaam

Over dit onderwerp zijn de meningen erg verdeeld, die één zegt geen streepjes en de ander zegt dat het geen enkel probleem is. Zelf zijn wij van mening dat een domeinnaam met streepje niet erg handig is en zelfs nadelig kan werken.

Stel dat je concurrent de domeinnaam heeft geregistreerd zonder streepje, dan zullen potentiële klanten eerder geneigd zijn om een domeinnaam zonder streepje in te typen, i.p.v. een domeinnaam met streepje.

Voorbeeld:

  • www.mijn-eigen-website.nl
  • www.mijneigenwebsite.nl
 

Wanneer je echt en alleen aan online marketing wilt gaan doen en dus goed gevonden wilt worden in Google, dan kun je er wel voor kiezen om de gewenste domeinnaam met 1 streepje te registreren. Sla hier echter niet in door!

Een domeinnaam als nieuwe-fiets-kopen-in-hartje-amsterdam.nl is iets wat je dus absoluut niet moet doen om dat dit erg ‘spammerig’ overkomt.

6 Krachtige domeinnaamtips

1. Kies een beschrijvende domeinnaam

Verkoop je fietsen, dan is het verstandig om in ieder geval het woord fietsen in je domeinnaam te verwerken. Momenteel heeft dit namelijk nog steeds invloed op de vindbaarheid van je website. Tevens is het direct duidelijk wat er binnen jouw webshop te koop is.

Moet mijn domeinnaam dan echt mijn corebusiness omschrijven? Natuurlijk is dit niet verplicht, het geeft alleen duidelijkheid aan potentiële klanten en bezoekers.

Toen Facebook en Twitter werden opgericht, wist niemand nog wat het precies inhield. Omdat deze bedrijven zo bekend zijn geworden hoeft er niemand meer te vragen wat de inhoud van deze domeinnamen zijn. Echter zijn deze bedrijven het uiterste van het uiterste, gaat het jou lukken om zo bekend te worden…?

2. Registreer geen extreem lange domeinnaam

De reden dat je geen lange domeinnaam moet registreren is puur om het feit dat deze dan moeilijker door te geven is. Laat je bijvoorbeeld de domeinnaam barbequewinkeluithethartjevanAmsterdam.nl registreren, dan kun je ervan uitgaan dat mensen dit niet gaan onthouden. Kies dus voor een domeinnaam die eenvoudig te onthouden is. Doorgaans zijn dit de kortere domeinnamen.

3. Kies de juiste domeinextensie

Het gebruik van de juiste domeinextensie is een belangrijke afweging die je moet maken tijdens de registratie van een domeinnaam. Wanneer jouw business voornamelijk actief zal zijn binnen Nederland, dan is het verstandig om te kiezen voor de .nl extensie. Mocht je ook de ambitie hebben om in de toekomst internationaal te gaan, dan doe je er verstandig aan om ook direct de .com extensie vast te laten leggen.

Wil je er helemaal zeker van zijn dat niemand anders er met jouw goede domeinnaam vandoor gaat? Registreer dan ook direct de .net extensie en de .org extensie. Deze extensies zijn namelijk de nummers 3 en 4 om goed mee te scoren binnen Google Nederland.

4. Gebruik een creatieve domeinnaam checker

Zijn de meeste domeinnamen al bezet? En wil je toch het belangrijkste zoekwoord in je domeinnaam? Dan kan het je helpen om gebruik te maken van een creatieve domeinnaam checker. Hier vul je het belangrijkste zoekwoord in, waarnaar je vervolgens op zoek domeinen klikt. Er verschijnen nu tal van potentiële domeinnamen met daarin het belangrijkste zoekwoord.

5. Een eenvoudig te onthouden domeinnaam

Een domeinnaam die makkelijk te onthouden is heeft zo zijn voordelen. Mensen zullen je domeinnaam namelijk sneller doorgeven en makkelijker onthouden.

6. Registreer meerdere varianten

Een domeinnaam met daarin woorden die je op meerdere manieren zou kunnen spellen kan voor problemen zorgen. Als een domeinnaam op meerdere manieren te spellen is, dan kan het verstandig zijn om ook deze domeinnamen vast te laten leggen en ze vervolgens door te verwijzen naar je hoofddomein.

Als mensen de domeinnaam (per ongeluk) verkeerd intypen, dan kun je het verkeerd gespelde domein automatisch door laten verwijzen naar het hoofddomein. Op deze manier ben jij er zeker van dat jouw bezoekers op jouw website terechtkomen en niet op die van de concurrent.

Kies na het klikken op de paarse knop voor ‘domeinnaam‘.