Wat is WordPress?

WordPress is een content management systeem (ook wel CMS of beheeromgeving genoemd) waarmee je een website kunt maken en beheren. Daarnaast biedt WordPress jou de mogelijkheid om zonder technische kennis de inhoud (teksten, afbeeldingen, video’s) van je website zelf aan te passen en te beheren.

In eerste instantie was WordPress opgezet als blogplatform, maar inmiddels uitgegroeid tot het grootste en populairste platform van de wereld. In het kort is WordPress dus een systeem om een blog, website en zelfs een webshop mee te beheren.

wordpress

Waarom is het zo populair?

De reden dat WordPress zo populair is geworden heeft voornamelijk te maken met het feit dat het zeer eenvoudig in gebruik is en dat het open source is (hierover straks meer).

Het toevoegen en aanpassen van teksten gaat bijvoorbeeld heel gemakkelijk middels een teksteditor. Deze teksteditor zou je kunnen vergelijken met Microsoft Word dat op een soortgelijke manier werkt. Zie onderstaande afbeelding voor een impressie.

teksteditor wordpress

Maar is het gebruiksgemak dan het enige wat WordPress zo populair maakt? Nee absoluut niet! WordPress kent oneindig veel mogelijkheden waarmee je snel kunt schakelen tussen bijvoorbeeld een nieuw ontwerp of functionaliteit.

Zo zijn er duizenden thema’s (look & Feel van je website) beschikbaar die je binnen een minuut kunt installeren en gebruiken. Vindt je jouw website achteraf toch niet zo mooi? Selecteer een nieuw gratis thema of koop een nieuwe thema die wel voldoet aan jouw wensen.

Je kunt dus heel eenvoudig switchen tussen verschillende stijlen, maar ook op het gebied van functionaliteit is er veel mogelijk.

Deze functionele uitbreidingen worden ook wel plugins genoemd. Zo is het mogelijk om een keuze te maken uit ruim 30.000 gratis plugins die je heel eenvoudig zelf kunt installeren.

Echter moeten wij er wel bij zeggen dat je wel goed moet uitkijken welke plugins je zelf installeert. Er zit namelijk ook veel ’troep’ tussen. Kijk dus altijd naar het aantal downloads, de beoordelingen en wanneer de plugin voor het laatst geüpdatet is.

Open Source

Een ander groot voordeel van WordPress is toch wel dat het open source is. Dit wil zeggen dat de broncode vrij toegankelijk is en dat je dus zelf of je website bouwer aanpassingen kan doen om je website aan alle functionaliteiten te laten voldoen.

Op deze manier zijn er dus geen beperkingen en kan je website of webshop in de toekomst altijd blijven meegroeien met je bedrijf of organisatie.

Hoe kan ik gebruik maken van WordPress?

Voordat je het beheersysteem WordPress kunt gaan gebruiken, moet je eerst een domeinnaam en webhosting afnemen. Webhosting wil zeggen dat jij een stukje ruimte op het internet koopt, waardoor mensen jouw website op het internet kunnen bereiken.

Dit kleine stukje ruimte koop je als het ware bij een hostingpartij die een server heeft draaien die verbonden is het met het internet. Je kunt een server zien als een computer die 24/7 in verbinding staat met het internet. Zonder server heb je simpelweg geen toegang tot het internet.

Let er overigens wel op dat je webhosting ondersteuning biedt voor MySQL en PHP. Zonder deze twee zal WordPress namelijk niet werken. Controleer dit dus altijd even bij je webhoster.

Wanneer je dit hebt gedaan kun je WordPress gaan installeren. In eerste instantie zul je misschien verwachten dat dit heel technisch en moeilijk is, maar niks is minder waar. WordPress beschikt namelijk over de beroemde 5-minuten installatie (ook wel 1-klik installatie genoemd).

Veel webhostingpartijen bieden de mogelijkheid om door middel van 1 druk op de knop WordPress op je server te installeren. Heb je geen technische kennis? Geen probleem, je webhoster kan je gegarandeerd verder helpen.

Zie ook: Een WordPress website laten maken