Wat is een SSL-Certificaat?

Een SSL-certificaat (vaak te herkennen aan het groene slotje en/of balkje in de adresbalk) zorgt voor een beveiligde verbinding tussen een webserver en een browser. Met SSL wordt je vertrouwelijke informatie versleuteld verzonden. Op deze manier kunnen je gegevens moeilijker onderschept worden door eventuele kwaadwillende.

voorbeeld beveiligde verbinding in adresbalk

Middels een SSL-certificaat geef je aan jouw bezoekers een duidelijk signaal af dat de beveiliging van transacties, logins en gegevensoverdrachten op orde is. Alvorens een webshop of website het SSL-certificaat kan gebruiken, dient het bedrijf verschillende validatieniveaus te doorlopen.

Verschillende validatieniveaus

Om een SSL-certificaat op een domein te kunnen voeren, dient er een SSL-certificaat op de webserver geïnstalleerd te worden. Op deze manier kunnen er veilige sessies met browsers tot stand worden gebracht. De validatieniveaus die bedrijven dienen te doorlopen is afhankelijk van het aangevraagde type certificaat.

Domein validatie (certificaat zonder bedrijfsgegevens)

Beveiligde verbinding voor niet-publieke websites: De domeinvalidatie gebeurt middels een validatiecode die verzonden wordt naar het mailadres dat is gekoppeld aan de domein waarvoor het certificaat wordt aangevraagd. Bijvoorbeeld: admin@mijndomeinnaam.nl of webmaster@mijndomeinnaam.nl. De validatie kan tevens ook worden gecontroleerd middels de adressen die aan de domeinnaamhouder gekoppeld zijn.

Voorbeeld: https://www.mijndomeinnaam.nl

Organisatie validatie (certificaat met bedrijfsgegevens)

Voor publieke websites zonder commerciële functie: Voor dit certificaat wordt er naast domeinvalidatie, ook gekeken naar de bedrijfsgegevens van de aanvrager. Deze bedrijfsgegevens worden gecontroleerd bij de Kamer van Koophandel. Wanneer deze gegevens telefonisch geverifieerd zijn, zal er ook gebeld worden naar de aanvragende organisatie.

Voorbeeld: https://www.mijndomeinnaam.nl

Uitgebreide validatie (certificaat met groene adresbalk en bedrijfsnaam)

Voor webshops, banken en andere commerciële websites: Om dit EV SSL-certificaat te mogen voeren, zal je moeten voldoen aan aantal zeer strenge richtlijnen. Dit heeft voornamelijk te maken met het hoogte van de beveiliging, en dat er enkele belangrijke voordelen aan dit certificaat kleven.

Zo komt er een zeer opvallende groene balk voor jouw domeinnaam te staan wat zorgt voor een hogere conversie, en een klein voordeel in de zoekmachines. Bij de aanvraag van dit SSL-certificaat zal er gekeken worden naar de domeinnaamhoudergegevens, KvK-inschrijving, ondertekend contract, controle op ingetrokken certificaten en zal er gebeld worden naar het telefoonnummer dat bekend is bij de KvK.

Voorbeeld: [Bedrijfsnaam] B.V. [NL] https://www.mijndomeinnaan.nl

SSL-Certificaat goedgekeurd en geïnstalleerd, wat nu?

Wanneer jouw aangevraagde certificaat is goedgekeurd en correct is geïnstalleerd, dan zal er een beveiligde verbinding tot stand komen tussen de webserver en een webbrowser. Wanneer deze totstandkoming heeft plaats gevonden, zal al het webverkeer (mensen die een website of webshop bezoeken) op een veilige manier worden rondgeleid.

Hoe weet ik of mijn SSL-Certificaat goed werkt?

Wanneer je er helemaal zeker van wilt zijn dat jouw certificaat goed is geïnstalleerd, kun je gebruik maken van deze handige tool. De Tool controleert en geeft aan of jouw certificaat op de juiste wijze is geïnstalleerd. Eventuele problemen zullen direct kenbaar gemaakt worden.

Naast deze handige tool is het ook mogelijk om zelf een controle uit te voeren. Dit doe je door in diverse webbrowsers (Chrome, Firefox, Internet Explorer) naar jouw website of webshop te gaan. Afhankelijk van het door jou gekozen certificaat, en in welke browser je het controleert, zal HTTP:// nu vervangen moeten zijn door HTTPS://.  Ook kan er een groene balk of slotje voor jouw domeinnaam staan.

voorbeeld beveiligde verbinding in adresbalk

Geen veilige verbinding? Controleer alle linkjes!

Wanneer jij jouw website in een bepaalde browser bezoekt, dan kun je een melding krijgen dat de verbinding niet veilig is. Een veelvoorkomende oorzaak hiervan is dat niet alle linkjes op jouw website verwijzen naar https://. Controleer dus altijd of alle interne links zijn aangepast naar https:// en dat de paden van de afbeeldingen kloppen  (bijv. https://www.jouwdomeinnaam.nl/wp-content/uploads/mijn-afbeelding.jpg).

Een website laten maken met een beveiligde verbinding? Ontdek de mogelijkheden!