Wat is een hyperlink?

Een hyperlink (ook wel link of linkverwijzing genoemd) is een klikbare link die verwijst naar een achterliggende website of pagina. Een hyperlink kan dankzij de HTML-code van een pagina worden gekoppeld aan woorden, afbeeldingen of knoppen.

Voorbeeld hyperlink

De opmaak van een hyperlink

Je kunt met behulp van CSS (opmaak) bepalen hoe een tekstlink eruit moet komen te zien. Zo kun je bijvoorbeeld bij een tekstuele link aangeven welke kleur de link moet krijgen en/of er een lijn onder getoond dient te worden wanneer de bezoeker er met zijn of haar muis overheen beweegt.

Daarnaast kunnen hyperlinks ook bijdragen aan de online vindbaarheid van jouw website. Als er bijvoorbeeld een website met hoge autoriteit naar jouw website verwijst, dan ziet Google dit als een waardevolle stem voor jouw website (ook wel backlink genoemd). Hoe meer van dit soort relevante en waardevolle linkjes jouw website heeft, des te groter is de kans dat je hoger zult scoren op de voor jou belangrijkste zoektermen in Google.

Er zijn 3 verschillende soorten hyperlinks:

Externe links

Externe links zijn hyperlinks die verwijzen naar een andere website. Stel jij plaats een link op jouw website naar bol.com, dan noemen ze dit een externe link. Wanneer bol.com een link van haar website naar jouw website plaatst, dan is dit voor jou een backlink, en voor hun een externe link.

Interne links

Een interne link is een link die verwijst naar een andere pagina binnen jouw eigen website. Een interne link kan bestaan uit een link achter een beeldelement(afbeelding), een call to action button (knop) of anchortekst (klikbaar woord). Het gebruik van interne links heeft vele voordelen. Zo wordt het voor de bezoeker makkelijker om door jouw website te navigeren en geef je de bezoeker de keus om meer te weten te komen over een bepaald onderwerp. Ook Google is gek op interne links omdat ze hierdoor alle pagina’s kunnen volgen en indexeren.

Daarnaast heeft het vele voordelen voor de gebruiksvriendelijkheid, online vindbaarheid en toegankelijkheid van jouw website. Je doet er dus verstandig aan om hier actief mee aan de slag te gaan. 

Anker links

Een anker link zorgt ervoor dat je direct naar een ander punt op dezelfde of een andere pagina scrolt. Vaak zie je deze in de vorm van een inhoudsopgave. Zo maak je het voor de lezers makkelijker om naar bepaalde onderwerpen te springen, zonder dat ze de hele pagina hoeven door te scrollen.