Wat zijn backlinks?

Een backlink (ook wel inkomende link of linkverwijzing genoemd), is een link die van de ene naar de andere website verwijst. Je kunt het dan ook zien als een stem voor je website. Backlinks hebben invloed op jouw positie en zijn belangrijk om een hogere positionering in de zoekmachine resultaten te bemachtigen.

backlinks

Relevantie

Het is belangrijk dat een linkverwijzing van een andere website relevant is aan het onderwerp van jouw eigen website. Heb je bijvoorbeeld een website over grasmaaiers, dan heb je niks aan een backlink van een website dat voornamelijk gaat over het bakken van taarten. Daarnaast is het belangrijk dat de verwijzende website een goede reputatie heeft opgebouwd.

Goede reputatie

Een website die over het algemeen bekend staat als een website met een goede reputatie, is zeer waardevol om een linkverwijzing van te krijgen. Om een goede inschatting te kunnen maken van de reputatie van een website is het belangrijk om de website simpelweg eens goed onder de loep te nemen.

Hoe zit de website in elkaar? Is de website up-to-date, is hij geschikt voor mobiele apparaten, heeft de website positieve beoordelingen, heeft de website unieke en waardevolle content en hoe scoren ze zelf op relevante zoekwoorden in de zoekresultaten?

Daarnaast speelt de leeftijd van een website ook een belangrijke rol. Een website dat al wat langer bestaat heeft doorgaans al meer backlinks weten te vergaren dan een website dat net online staat.

Hoe kom ik aan natuurlijke backlinks?

De beste methode om relevante natuurlijke backlinks naar je eigen website te krijgen is simpelweg door het creëren van waardevolle en unieke content. Schrijf het meest waardevolle artikel waarvan jij weet dat jouw doelgroep ernaar op zoek is.

Geef in het artikel veel waardevolle informatie en zorg ervoor dat de bezoeker na het lezen van jouw artikel echt geholpen is met hetgeen waar hij of zij naar op zoek was. Wanneer de bezoeker jouw artikel als zeer waardevol heeft ervaren, dan zullen ze ook sneller geneigd zijn om het bijvoorbeeld te delen op social media.

Wanneer de bezoeker zelf ook een eigen website beheert, dan zullen ze jouw artikel wellicht een goede aanvulling vinden op een door hun eerder geschreven artikel. De kans bestaat dus dat ze uit zichzelf een link zullen plaatsen naar jouw website of webpagina.

Backlinks kopen een goed idee?

Het verkrijgen van backlinks kan erg tijdrovend zijn en de verleiding om links te kopen ligt dan ook op de loer.

Echter is het niet verstandig om backlinks te kopen. Wanneer je een linkverwijzing koopt dan speel je eigenlijk vals en heb je alleen de intentie op de zoekmachines te misleiden om zodoende een hogere positie in de zoekresultaten te bemachtigen.

Wanneer het overduidelijk is dat jij backlinks hebt gekocht, dan loop je het risico op een penalty. Dit wil zeggen dat je i.p.v. een goede positie een hele slechte positie krijgt (ergens op pagina 10 bijvoorbeeld). Ga dus nooit in op aanbiedingen als “500 kwalitatieve backlinks voor maar €10,-“.

koop geen backlinks banner

Hoe dan wel?

Zoals eerder besproken is het creëren van waardevolle content de beste manier om linkverwijzingen te krijgen. Daarnaast zou je er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om regelmatig een gastartikel te schrijven voor een website of blog (met een goede reputatie) uit dezelfde branche.

Wanneer de bezoekers jouw artikel zeer waardevol hebben ervaren, dan zijn ze wellicht geïnteresseerd in meer en zullen ze ook een kijkje nemen op jouw website. Dit resulteert dus vanzelfsprekend in meer bezoekers en wellicht ook in backlinks.

Hoe goed scoor jij momenteel in Google?

Ontdek wat je kunt verbeteren! Scan nu je website..

Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te verbeteren. Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Bekijk meer informatie