Wat is een 404 pagina?

Een 404 pagina (ook wel http-foutmelding, Not Found of 404 error genoemd) is een webpagina die niet meer beschikbaar is. De http-statuscode 404 wordt afgegeven door een webserver wanneer een bestand niet meer bestaat. In de meeste gevallen is de pagina definitief verwijdert door de webmaster.

Voorbeelden van 404 pagina’s

Onderstaand een aantal voorbeelden van 404 pagina’s. 

404-pagina-bol

404 pagina bijenkorf

404-pagina-marktplaats

404 pagina beslist

Hoe kom je op een 404 error pagina terecht?

Er zijn verschillende manieren om op een niet meer bestaande pagina terecht te komen:

  • De bezoeker heeft een verkeerde URL (webadres) ingevoerd
  • Er is op een interne link gelikt die verwijst naar een niet bestaande pagina
  • Een niet bestaande pagina staat nog in de zoekresultaten van een zoekmachine
  • Middels een verkeerd gespelde link op een externe website

Waar moet een goede 404 pagina aan voldoen?

Een goede 404 pagina biedt de bezoeker een goed alternatief om alsnog te vinden waar hij of zij naar op zoek was. Dit kun je doen door bezoekers op een eenvoudige manier door jouw nieuwe website te laten navigeren. Hieronder een checklist van elementen die op een 404 pagina niet mogen ontbreken:

  • Een duidelijke koptekst die aangeeft dat de pagina niet meer beschikbaar is
  • Een link of knop die verwijst naar de homepage
  • Linkjes of knoppen die verwijzen naar bepaalde categorieën
  • Een zoekfunctie / zoekbalk (optioneel)
  • Contactgegevens of een linkje naar de contactpagina
  • Een chatfunctie om de gestrande bezoeker direct te helpen (optioneel)
  • De footer
  • Het navigatiemenu
  • Het logo

Hoe kan ik een 404 error pagina voorkomen?

Wil je geen 404 pagina’s binnen jouw website? Dan moet je geen pagina’s verwijderen, geen nieuwe website beginnen of de URL van een pagina niet wijzigen. Dit is natuurlijk wat kort door de bocht en in de praktijk vaak onoverkomelijk.

Om te voorkomen dat bezoekers op een pagina terechtkomen die niet meer bestaat, is het verstandig om een zogenaamde 301-redirect in te stellen.

Middels een 301-redirect verwijs je de verwijderde pagina naar een andere relevante pagina binnen jouw website. Op deze manier zorg je voor een goede gebruikerservaring en geef je potentiële klanten een goed alternatief voor hetgeen waarnaar ze zochten.

Let op: Mocht je geen relevante pagina hebben, dan is het verstandig om het zo te laten en een 404-reactiecode te retourneren.

Hoe los ik ze op?

Zoals hierboven aangegeven kun je 404-fouten oplossen door een 301-redirect in te stellen. Echter bestaan er ook veel gevallen waarbij het niet de moeite waard is om de 404-fouten op te lossen, simpelweg omdat deze pagina’s niet waardevol genoeg zijn.

Je kunt deze fouten dus negeren, omdat 404 fouten geen negatieve gevolgen hebben voor de indexering of positie van jouw website.

Hoe vind ik 404-fouten binnen mijn eigen website?

404 Fouten binnen jouw eigen website kun je vinden middels Google Search Console. Hoe jij jouw website kunt koppelen aan Search Console ontdek je in dit artikel.

Wanneer jij jouw website hebt gekoppeld en vervolgens bent ingelogd dan ga je aan de linkerzijde naar Crawlen > Crawlfouten > Niet gevonden. Hier kun je precies zien welke pagina’s binnen jouw website een 404 statuscode afgeven en welke pagina’s er naar deze verwijderde pagina linken.

404 errors search console