Je nieuwe website snel vindbaar maken in Google

Wanneer je net een nieuwe website bent begonnen, dan wil je natuurlijk dat deze zo snel mogelijk wordt gevonden in Google. Maar hoe doe je dat nou precies?

In dit artikel zal ik je een aantal handige tips geven waarmee je eigenlijk binnen enkele minuten vindbaar bent in Google.

#1.  Maak gebruik van een XML-sitemap

Een XML-sitemap is een bestandje dat je kunt zien als een inhoudsopgave van een boek. Binnen de XML-sitemap zijn alle webpagina’s van je website te vinden en is speciaal in het leven geroepen voor zoekmachines.

Wanneer je een nieuwe pagina toevoegt aan je website, dan zal deze automatisch worden opgenomen worden binnen de sitemap. Gebruik je WordPress? Installeer dan even de plugin WordPress SEO van Yoast, deze genereert namelijk automatisch een sitemap voor je.

Wat je vervolgens moet gaan doen om je nieuwe website snel vindbaar te maken in Google, is de sitemap verzenden naar Google. Hoe dit precies in zijn werk gaat lees je in dit artikel.

#2. Plaats je nieuwe website op social media

Wanneer je nieuwe website/pagina gepubliceerd is, dan is het verstandig om je linkje naar je website of pagina te plaatsen op social media. Google kijkt naar de invloeden van bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram. De laatst genoemde is natuurlijk erg interessant, omdat dit van Google zelf is en dus de ideale manier om je website onder de aandacht te brengen.

Daarnaast is het natuurlijk helemaal geweldig als je berichten op social media gedeeld en geliked worden. Je zult merken dat dit van invloed zal zijn op de indexering van je website.

#3. Ping-servers pingen om je website sneller te laten indexeren

Telkens wanneer je een nieuwe pagina online zet, dan kun je deze pingen. Dit wil zeggen dat er een signaal wordt doorgegeven aan zoekmachines, nieuwswebsites en directories. Maak je gebruik van WordPress? Lees dan dit artikel voor het toevoegen van een pinglijst aan je WordPress website.

Maak je geen gebruik van WordPress, dan kun je jouw nieuwe website handmatig pingen.

ping-o-matic

Stappenplan voor het pingen van je website

Stap 1: Blog name – Voeg hier de naam van je website of de titel van een nieuwe pagina in.

Stap 2: Blog name Homepage – Voeg hier het webadres in.

Stap 3: RSS URL (optional) – Hier hoef je niks mee te doen.

Stap 4: Vink alle vakjes aan.

Stap 5: Send pings – Verstuur een ping en doe dit slechts 1 keer.

#4. Laat websites met een goede reputatie naar je website linken

Een goede manier om je nieuwe website snel te laten indexeren is door middel backlinks (linkjes van andere websites, naar je eigen website). Ga op zoek naar websites binnen jouw markt die al een goede reputatie hebben opgebouwd bij Google.

Vaak zijn dit websites die regelmatig unieke en waardevolle artikelen plaatsen. Wanneer je het voor elkaar krijgt om een backlink te krijgen van deze websites, dan zal Google deze linkverwijzing opmerken en je website dus sneller indexeren.

#5. De snelste manier om je website te laten indexeren

De makkelijkste en snelste manier om je nieuwe website te laten indexeren is door te ‘Fetchen als Google’. Dit wil zeggen dat je handmatig aan Google doorgeeft dat ze je nieuwe website of pagina moeten crawlen en indexeren. Je zult merken dat je nieuwe website of pagina binnen een aantal seconden al te vinden is in de zoekresultaten.

Klik hier voor een uitgebreide uitleg over hoe je kunt ‘Fetchen als Google’