Wat is een XML-sitemap?

Een XML-sitemap is een bestand dat speciaal in het leven is geroepen om zoekmachines kenbaar te maken welke pagina’s er binnen een website of webshop terug te vinden zijn. Deze XML-sitemap wordt dan ook echt en alleen gebruikt door zoekmachines, en is vergelijkbaar met een inhoudsopgave van een boek.

Wanneer jij er zeker van wilt zijn dat alle pagina’s van jouw website of webshop worden opgenomen in de index, dan is het verstandig om een XML sitemap te genereren en vervolgens te verzenden naar een zoekmachine.

Voorbeeld XML Sitemap

voorbeeld xml sitemap

Zo genereer je een XML-sitemap

Maak je gebruik van WordPress? Installeer dan de SEO plugin van Yoast. Hiermee kun je namelijk automatisch een sitemap genereren. Dit hoef je overigens maar één keer te doen.

Iedere nieuwe pagina die jij publiceert zal namelijk automatisch worden opgenomen binnen deze XML-Sitemap. Om te kunnen controleren of de sitemap goed werkt, plaats je /sitemap.xml of /sitemap_index.xml achter je domein. Bijvoorbeeld:
(www.mijnwebsite.nl/sitemap.xml of www.mijnwebsite.nl/sitemap_index.xml)

sitemap genereren binnen seo by yoast plugin

Maak je geen gebruik van WordPress? Dan kun je hier een sitemap generen. Deze dien je vervolgens up te loaden naar de Root van je website. Deze XML-generators zijn overigens wel beperkt tot een X aantal pagina’s.

Heb je een website met minder dan 500 pagina’s en heb je ook niet de intentie om in de toekomst meerdere pagina’s te publiceren? Dan is deze oplossing zeer geschikt.

Ben je echter van plan om dagelijks of wekelijks nieuwe pagina’s te publiceren? Kies dan voor een automatische sitemap generator die gekoppeld is aan je website of webshop. Geen idee hoe je een sitemap moet genereren? Vraag het even aan je websitebouwer.

Sitemap verzenden

Omdat Google ongeveer 95% marktaandeel heeft in Nederland, is het verstandig om jouw xml-sitemap te verzenden naar de index van Google. Hoe dit precies werkt ontdek je in onderstaand stappenplan:

Stappenplan

1. Ga naar Google Search Console en log in met een Gmail account(of met een e-mailadres dat is gekoppeld aan een Gmail account). Nog geen account? Maak er dan even één aan door onderaan het inlogvenster op de blauwe letters “Account maken” te klikken. Log vervolgens in met het emailadres en het bijbehorende wachtwoord.

2. Vul vervolgens de URL van je website in (bijv. http://www.mijneigenwebsite.nl) en klik vervolgens op “Een property toevoegen”.

3. Vervolgens moet je verifiëren dat jij de daadwerkelijke eigenaar bent van het opgegeven domein (stap 2). Dit kun je doen middels een HTML-verificatiebestand die je moet downloaden en uploaden naar de Root van je website.

Daarnaast zijn er ook alternatieve methoden die je (zonder technische kennis) kunt gebruiken. De meest eenvoudige en snelste methode is middels Google Analytics. Wanneer jij beschikt over een analytics account, dan kun je het beste kiezen voor deze optie. Geen idee hoe dit allemaal werkt? Vraag het even aan je websitebouwer en verwijs hem naar dit stappenplan.

4. Wanneer de verificatie is geslaagd, dan kom je in de beheeromgeving van Google Search Console. Klik vervolgens aan de linkerzijde op Crawlen en vervolgens op Sitemaps. 

Klik vervolgens op de rode knop “Sitemap toevoegen/testen”. Vul hier de “sitemap url” in die verwijst naar de sitemap. In de meeste gevallen zal dat sitemap.xml of sitemap_index.xml zijn. (www.mijnwebsite.nl/sitemap.xml of www.mijnwebsite.nl/sitemap_index.xml).

Klik vervolgens op verzenden en je XML sitemap is verzonden.

voorbeeld sitemap verzenden search console 

Hoe goed scoor jij momenteel in Google?

Ontdek wat je kunt verbeteren! Scan nu je website..

Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te verbeteren. Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Bekijk meer informatie