Zo versnel je de indexatie van je website

Wanneer je net een nieuwe website hebt gemaakt, dan wil je natuurlijk dat deze zo snel mogelijk wordt gevonden in Google. Hoe je de indexatie van je website kunt versnellen ontdek je in dit artikel.

1. Genereer een XML-sitemap en verzend deze naar Google

Een XML-sitemap is een bestand dat speciaal in het leven is geroepen voor zoekmachines. Deze XML-sitemap wordt dan ook echt en alleen gebruikt door zoekmachines. Je kunt een XML-sitemap een beetje vergelijken met een inhoudsopgave van een boek.

Binnen deze sitemap voor zoekmachines staan alle pagina’s die binnen jouw website terug te vinden zijn.

Om Google een handje te helpen en ervoor te zorgen dat iedere pagina binnen je website ook daadwerkelijk geïndexeerd gaat worden, is het verstandig om deze te verzenden naar Google.

Hoe dit precies werkt, ontdek je zo…

voorbeeld xml sitemap
Voorbeeld XML sitemap

Zo genereer je een XML-sitemap

Maak je gebruik van WordPress? Installeer dan de SEO plugin van Yoast. Hiermee kun je namelijk automatisch een sitemap genereren.

Dit hoef je overigens maar één keer te doen. Iedere nieuwe pagina die jij publiceert zal namelijk automatisch worden opgenomen binnen deze XML-Sitemap.

sitemap genereren binnen seo by yoast plugin

Maak je geen gebruik van WordPress? Dan kun je altijd even Googelen op de zoekterm: xml sitemap generator.

Let er wel op dat deze XML-generators vaak beperkt zijn tot een X aantal pagina’s. Heb je een website met weinig pagina’s en heb je ook niet de intentie om in de toekomst meerdere pagina’s te publiceren? Dan is dit een uitstekende optie.

Publiceer je regelmatig nieuwe artikelen of pagina’s? Dan is het handmatig genereren van een sitemap niet geschikt.

Je zult namelijk iedere keer een nieuwe sitemap moeten genereren en verzenden via Google Search Console.

Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd even contact opnemen met je websitebouwer en aangeven dat je graag een sitemap wilt laten genereren.

Zo verzend je een sitemap naar Google

Omdat er een aantal belangrijke stappen doorlopen moeten worden, en het van belang is dat dit goed gebeurd, hebben we er even een apart artikel over geschreven. Deze kun je hier vinden.

2. Zorg voor waardevolle en relevante backlinks

Een andere goede manier om je website sneller te laten indexeren, is door het verkrijgen van backlinks.

Dit zijn verwijzingen (linkjes) van andere websites die verwijzen naar jouw eigen website.

Websites die al langer bestaan zijn al opgenomen binnen de Google index. Deze websites zijn dus al gevonden door Google, en zullen dus ook de linkjes volgen die verwijzen naar andere websites.

Wanneer Google deze linkverwijzing richting jouw website tegenkomt, dan zal jouw website of pagina dus ook worden opgenomen binnen hun index. Een goede manier dus om je website snel te laten indexeren.

3. Social media

Ook social media kan bijdragen aan een snellere indexatie van jouw website. Je doet er dan ook verstandig aan om één of meerdere social media account aan te maken.

Zo krijg je bij de bekendere social media kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en Linkedin de mogelijkheid om jouw website-URL toe te voegen. Plaats vervolgens ook een link naar al jouw social media accounts op jouw website om de koppeling compleet te maken.

Plaats vervolgens al jouw nieuwe blogartikelen, pagina’s en/of producten op alle social media account. Op deze manier krijgen Google en andere zoekmachines een duidelijk signaal dat je actief bent op social media en zullen ze de pagina’s sneller oppikken en indexeren. 

Een professionele website laten maken die snel geïndexeerd gaat worden? Kom in contact en ontdek de mogelijkheden.