Wat zijn meta-omschrijvingen?

Een meta-omschrijving (meta-description) is de beschrijvende tekst dat het onderwerp van een webpagina omschrijft. Deze meta-omschrijvingen kun je terugvinden in zoekresultaten van een zoekmachine (onder de URL).

Meta-omschrijving voorbeeld

voorbeeld meta omschrijving
Voorbeeld meta omschrijving

SEO (beter gevonden worden)

Het optimaliseren van de meta-omschrijving kan zorgen voor een betere positie in de zoekresultaten. Alhoewel er belangrijke factoren zijn om beter gevonden te worden, is het toch verstandig om hier extra aandacht aan te besteden.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de belangrijkste zoekwoorden omtrent het onderwerp van de pagina te verwerken in de meta-omschrijving. Hierdoor zal je (lees: iets) beter gevonden gaan worden.

Daarnaast kun je je ook onderscheiden ten opzichten van de concurrentie door een pakkende en betere meta-omschrijving te schrijven. Hiermee verhoog je namelijk de doorklikratio (CTR) op jouw advertentie.

Zorg er overigens wel voor dat wat je beloofd in de meta-omschrijving, ook daadwerkelijk terug te vinden is op de achterliggende pagina. Mocht dit niet het geval zijn dan bezorg je de bezoeker een negatieve gebruikerservaring, wat weer kan leiden tot een lagere positie.

Hoe lang mag de meta-description zijn?

Omdat het aantal karakters beperkt is, dien je rekening te houden met een X aantal karakters voor de meta-omschrijving. Wanneer je het aantal karakters overschrijdt, dan zal de tekst worden afgekapt. Dit maakt het voor de bezoeker minder aantrekkelijk om op te klikken.

De aanbevolen lengte van de meta-description ligt ongeveer tussen de 140 en 155 tekens. Ga je hierover heen, dan zal de tekst dus worden afgekapt.

Wanneer je gebruik maakt van WordPress, dan kun je de SEO plugin van Yoast installeren. Wanneer je dit hebt gedaan zul je onder ieder pagina en/of blogbericht de mogelijkheid krijgen om de meta-omschrijving aan te passen.

meta omschrijving aanpassen wordpress

Maak je geen gebruik van WordPress en ben je toch benieuwd of jouw meta-description niet te lang of juist te kort is? Bezoek dan deze website.

Hoe pas je het aan?

In bovenstaande afbeelding kon je zien hoe je beschrijvende tekst van een pagina kunt aanpassen in WordPress. Maak je gebruik van een ander content management systeem (CMS)? Vraag dan even aan je website bouwer hoe je dit precies kunt aanpassen. In de meeste gevallen beschikt ook jouw CMS over deze functionaliteit.

Technisch verhaal

De meta-description is een klein stukje code dat geplaatst wordt in de header van een webpagina. Dit kun je controleren door in de broncode van een specifieke pagina te kijken (rechtermuisknop broncode of paginabron weergeven).

Vervolgens ga je op zoek naar het volgende stukje code (CTRL + F):

name=”descriptioncontent=”> Hier staat jouw beschrijving…

Hoe goed scoor jij momenteel in Google?

Ontdek wat je kunt verbeteren! Scan nu je website..