“Een webwinkel beginnen om maandelijks meer geld te verdienen? Ontdek hoe wij jou kunnen helpen!”
Wanneer je dit leest heb je waarschijnlijk het idee om een webwinkel te beginnen.
Je bent nieuw op dit gebied en probeert alle onzekerheden bij jezelf weg te nemen…
Wat moet ik allemaal regelen?
Waar moet ik goed opletten?
Welke valkuilen moet ik proberen te vermijden?
Doe ik er echt wel goed aan om een webwinkel te starten?
Wanneer we vandaag de dag een rondje maken door de binnenstad zien we steeds meer leegstand. De consument blijft weg, en doet zijn of haar bestellingen steeds vaker online.
Eigenlijk ook niet zo gek wanneer we kijken naar de vele voordelen die het online shoppen met zich meebrengt.
De voordelen van online shoppen
- Je hoeft geen parkeergeld te betalen
- Je hoeft niet door de regen te fietsen
- Je kunt producten heel eenvoudig retourneren
- Je hoeft niet meer met je vriend of vriendin winkel in winkel uit
- Wanneer je beschikt over een internetverbinding kun je shoppen
- Het wordt vaak gratis bij je thuisbezorgd
- Aantrekkelijke prijzen omdat er geen huur of winkelpersoneel betaalt hoeft te worden
- Je kunt producten eenvoudig met elkaar vergelijken
- Je hoeft niet meer in de rij te staan
Zoals je kunt zien brengt het online shoppen vele voordelen met zich mee.
Wij zijn van mening dat je vandaag de dag eigenlijk ook niet meer zonder een eigen webshop kunt.
Heb je op dit moment geen webshop? Dan loop je ver achter en tel je simpelweg steeds minder mee…
Waarom vasthouden aan oude gewoontes, terwijl de concurrent met zijn of haar webwinkel al je ‘offline klanten’ wegkaapt?
Kijk nog eens naar bovengenoemde voordelen, en bekijk het eens vanuit het oogpunt van de consument (waar jij dus ook bij hoort).
Jij vindt het toch ook prettig om geen parkeergeld te hoeven betalen? Jij vindt het toch ook fijn om op Zaterdag niet overal in de rij te hoeven staan?
Jij vindt het toch ook prettig om niet teveel te betalen voor een product?
Is het gezien de voordelen voor de consument dus verstandig om een webwinkel te beginnen?
Webshop statistieken
Wanneer we de statistieken erbij pakken komen we tot de conclusie dat er in Nederland ongeveer 1,5 miljoen bedrijven zijn. Daarnaast zien we een extreme toename in het aantal webshops die er jaarlijks bijkomen.
Volgens peilingen zijn er ongeveer 50.000 actieve webshops in Nederland. Hier komen jaarlijks ongeveer 2.350 webshops bij.
Je vraagt je misschien af; ‘Is het dan nog wel verstandig om een webwinkel te beginnen, is de online markt dan al niet verzadigd?” Het antwoord hierop is absoluut Nee!
Wanneer we 5 jaar terug gaan in de tijd, kunnen we stellen dat het aantal webshops in Nederland een stuk minder was. We kunnen dan ook spreken van de spreekwoordelijke kinderschoenen.
Dat wil dus niet zeggen dat het vandaag de dag onmogelijk is om de concurrentie te verslaan. Het is weliswaar iets lastiger geworden, maar de markt is absoluut nog niet verzadigd.
Je hebt de boot dus nog lang niet gemist, maar je doet er wel goed aan om niet te lang te wachten met instappen.
Kent het starten van een webwinkel alleen maar voordelen?
Nee, ook binnen de wondere wereld van het internet komt de oneliner “Ieder nadeel heeft zijn voordeel“(vice versa) om de hoek kijken.
Een veelvoorkomend probleem is dat startende internetondernemers te weinig research hebben gedaan naar het CMS (Content management systeem, de beheeromgeving van een webshop).
Een webwinkel beginnen binnen 1 dag
Tegenwoordig kun je dezelfde dag al een webwinkel beginnen. Er zijn tal van bedrijven die hun webwinkelsoftware aanbieden waarmee je direct dezelfde dag nog kunt beginnen.
Vaak kiezen beginnende webshop-eigenaren voor een goedkoop pakket om de kosten te drukken.
Aan de ene kant ook wel begrijpelijk. Je begint een heel nieuw avontuur zonder dat je ook maar enige zekerheid hebt of het wel gaat lopen.
Echter zijn deze ‘standaard webshop pakketten’ vaak beperkt, en niet in staat om mee te groeien. Je bent dus afhankelijk wat de software te bieden heeft. Het is dan ook verstandig om te kiezen voor een open source CMS.
Open source CMS
Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je in de toekomst niet beperkt wordt door de mogelijkheden van goedkope webshop software, is het belangrijk dat je kiest voor een open source systeem.
Dit wil zeggen dat je eigenlijk altijd kunt uitbreiden wanneer dit gewenst is.
Wil je bijvoorbeeld een chatbox op je webshop, maar behoort dit niet tot de mogelijkheden van het standaard webshop pakket, dan zal dit bijgebouwd moeten worden. Vaak zorgt dit achteraf voor extra onnodige kosten.
Je doet er dus goed aan om altijd te kiezen voor een open source systeem. Wij maken hier ook gebruik van en kunnen dus in de toekomst altijd aan je wensen voldoen.
Je webshop groeit dus automatisch mee wanneer het in de toekomst echt begint te lopen.
Oke, de voordelen van online shoppen zijn bekend, de webwinkelsoftware moet open source zijn en dan komen we bij het volgende punt: Hoe kom ik aan producten om te verkopen in mijn webshop?
Hoe kom ik aan producten om te verkopen in mijn webshop?
Het kan zijn dat je momenteel een fysieke winkel hebt, en dat je de producten door middel van een webshop wilt vermarkten. Je hoeft dus niet meer opzoek te gaan naar producten om te verkopen in je webwinkel.
Echter willen we je toch laten kennismaken met dropshipping.
Producten verkopen in je webshop door middel van dropshipping
Dropshipping houdt in dat je producten verkoopt zonder een eigen voorraad te hebben. Jij ontvangt de betaling van de klant, en de order stuur je vervolgens door naar de leverancier.
De leverancier regelt de verzending en stuurt jou dan 1 keer per maand een factuur voor zijn deel van de opbrengsten.
Je hebt dus geen eigen voorraad nodig en je hoeft je niet bezig te houden met het inpakken en verzenden van de producten.
Wanneer je het idee hebt om een eigen webshop te starten, dan kan dropshipping een erg interessant verdienmodel voor je zijn. Meer informatie over een webwinkel beginnen zonder eigen voorraad.
Waar moet ik goed opletten bij het starten van een webwinkel?
Voordat je gaat starten met een webwinkel is het natuurlijk belangrijk dat je aantal zaken geregeld hebt. Denk hierbij aan:
- Aanvragen KVK
- Een boekhouder en/of boekhoudsoftware
- Een zakelijke rekening
- Domeinnaam en Hosting
- Een open source systeem (webshop beheersysteem)
- Producten inclusief inschatting van mogelijke winstmarges
- Een overzicht van hoe je bezoekers wilt gaan trekken (zoekmachine optimalisatie, social media, adverteren, offline promotie)
Welke betaalmethodes moet ik aanbieden in mijn webwinkel?
Om geen omzet mis te lopen is het belangrijk dat je zoveel mogelijk betaalmethodes toevoegt aan je webshop. Wil je bijvoorbeeld een webwinkel beginnen in Nederland, dan is het verstandig om in ieder geval iDeal aan te bieden.
iDeal wordt door bijna alle Nederlandse banken ondersteund. Je doet er dus goed aan om deze betaalmethode zeker te implementeren binnen je nieuwe webwinkel.
Overige belangrijke betaalmethodes:
- Overschrijving
- Paypal
- Creditcard
- Eenmalige machtiging
Zoals je hebt kunnen lezen is het hebben van een webshop vandaag de dag eigenlijk onmisbaar. Wil je de boot niet missen, en wil je niet dat je grootste concurrent al je klanten wegkaapt? Dan is het verstandig om vandaag de knoop door te hakken er helemaal voor te gaan.
Echter zullen we het starten van een eigen webshop niet mooier maken dan het in werkelijkheid is. “Even een webwinkel online gooien en het geld stroomt binnen’. zo werkt het (lees: helaas) niet.
Net zoals in de ‘offline wereld’ zal er gewerkt moeten worden. Op het internet kan het heel snel gaan en kun je binnen no-time een goed inkomen verdienen, mits je alles direct vanaf het begin goed doet.
Laat je dus goed adviseren en zorg ervoor dat je alles van te voren goed hebt uitgewerkt. Dit bespaart je op de lange termijn een hoop tijd en geld.
Voorbeelden van recent opgeleverde webwinkels – VIDEO
Een eigen webwinkel laten maken?
Wil je een webwinkel beginnen, maar vindt je het prettig om toch nog wat extra ondersteuning te krijgen?
Wil je alles direct vanaf het begin goed doen en wil je behouden worden voor de meest gemaakte fouten van startende webshop-eigenaren?
Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag op weg naar een succesvolle internet onderneming.