Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een onderdeel van internetmarketing waarbij adverteerders hun affiliates (promotors) belonen voor de door hun behaalde resultaten (verkopen of leads). De beloning bestaat uit een vast bedrag of een percentage van de opbrengst (commissie).

Affiliate marketing is de afgelopen jaren erg populair geworden. Dit komt doordat je geen eigen voorraad hoeft te houden en het vrij laagdrempelig is om als affiliate aan de slag te gaan. Je kunt dus op een relatief snelle manier een leuk extra inkomen genereren met jouw website of blog. Vaak wordt er door de adverteerder (product eigenaar) promotiemateriaal beschikbaar gesteld. De affiliate kan dit vervolgens op zijn of haar website plaatsen.

Ook veel geld verdienen als affiliate? Lees dan snel verder…

Wat is affiliate marketing?

Wat is een adverteerder?

De adverteerder is de verkoper van het product. Het doel van de adverteerder is om het product zo vaak mogelijk te verkopen door affiliates in te zetten. De adverteerder kan een campagne maken op een affiliatenetwerk. De verkoper laat zijn product promoten via een publisher.

Wat is een affiliate (publisher)?

Het doel van de affiliate is simpel gezegd geld verdienen. Ook hoef je weinig of helemaal geen geld te investeren. De publisher promoot het product van de adverteerder op zijn website/blog. De publisher kan zich inschrijven bij de campagne van een adverteerder. De lijst met adverteerders bestaat uit verschillende branches. Hierbij moet de website/pagina wel passen bij het product. Als dat niet zo is, zijn de bezoekers zeer waarschijnlijk niet geïnteresseerd. Verder zijn er meer zaken waaraan je moet voldoen als affiliate. Lees hieronder meer…

Hoe werkt affiliate marketing?

Affiliate marketing bestaat dus uit twee partijen, de adverteerder en de affiliate (publisher). De adverteerder stelt zijn promotiemateriaal beschikbaar op een affiliatenetwerk. De affiliate kan zich vervolgens aanmelden bij dit affiliatenetwerk en het promotiemateriaal van de adverteerder gebruiken op zijn of haar website. Achter het promotiemateriaal zit een unieke affiliatelink waarmee het netwerk kan bijhouden via welke website de klik afkomstig was, hoe vaak erop de link is geklikt en aan wie de commissie toegekend dient te worden.

Wat is een affiliatenetwerk?

Een affiliatenetwerk is een bureau die de adverteerder en publisher bij elkaar brengt. Zodra je als adverteerder aanmeldt bij een netwerk, kan je beginnen met een campagne opzetten. Hierin geef je informatie over het product, zoals de verkoopprijs en de commissie die ertegenover staat. Meld je je aan als affiliate? Dan krijg je een overzicht van verschillende campagnes. Hieruit heb je keuze en kan je het partnerschap aan gaan met een van de adverteerders. Uiteraard kan dit ook met meerdere. Zodra er een partnerschap ontstaat, krijgt de affiliate een unieke link. Met deze link kan de affiliate het product promoten via de website.

Wat is een affiliatelink?

Een affiliatelink is een uniek stukje code dat achter een URL wordt geplaatst. Deze unieke code is gekoppeld aan het account van een affiliate dat is aangemaakt binnen een affiliatenetwerk. Een affiliatelink kan er als volgt uitzien: www.eenwebsitenaam.nl/=p1215448. Hetgeen achter de slash (/) is de unieke (affiliate)code. 

Door middel van deze code kan het affiliatenetwerk automatisch bijhouden via welke affiliate de klik afkomstig is geweest en aan wie de commissie toegekend dient te worden.

Affiliatelink voorbeeld

 

 

 

 

Hoe werkt dit in de praktijk?

Stel je hebt een fitnessblog waar maandelijks veel bezoekers op terechtkomen. Hier heb je wekelijks blogartikelen voor geschreven en nu wil je hier graag wat aan verdienen. Het toepassen van affiliate marketing kan in dit geval uitkomst bieden en een prima verdienmodel zijn. 

Omdat je een fitnessblog hebt kan het promoten van fitnessartikelen (bijv. supplementen of fitnesskleding) een goed idee zijn. Verwerk jouw unieke affiliatelink binnen de artikelen en zorg ervoor dat hier zoveel mogelijk bezoekers op klikken. Dit kun je doen door een pakkend stuk tekst of

Dit zijn de stappen die je moet doorlopen voor een eigen affiliatelink: 

  1. Een geschikte adverteerder vinden die fitnessartikelen aanbiedt.

  2. Achterhalen bij welk affiliatenetwerk de adverteerder zich heeft aangesloten.

  3. Je aanmelden bij het desbetreffende affiliatenetwerk.

  4. Toestemming vragen om affiliate te worden van de adverteerder.

  5. Jouw unieke affiliatelink genereren.

  6. De affiliatelink kopiëren en plakken op jouw eigen fitnessblog.

Hoe vind je adverteerders als affiliate?

Als affiliate is het belangrijk om de juiste adverteerders te vinden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je in te schrijven bij de bekendere affiliatenetwerken. Een aantal bekende netwerken zijn Daisycon, Tradetracker of Paypro. Hierop staan veel adverteerders die op zoek zijn naar affiliates. Om goedgekeurd te worden heb je in de meeste gevallen wel al een website nodig.

Wanneer je eenmaal bent goedgekeurd kun je binnen de meeste affiliatenetwerken eenvoudig filteren op categorieniveau, in dit geval dus fitness.

Hoe vind je affiliates als adverteerder?

Er zijn verschillende manieren om affiliates te vinden. Ten eerste is het aanmelden bij een affiliatenetwerk een goed idee. Hierdoor krijg je toegang tot een groot aantal affiliates die jouw product of dienst willen promoten.

Daarnaast doe je er verstandig aan om een aparte affiliate en/of partnerprogramma pagina aan te maken binnen jouw eigen website of shop. Op deze pagina geef je zoveel mogelijk informatie die voor de affiliate van belang zijn.

Hierbij kun je denken aan het promotiemateriaal dat beschikbaar is, de hoogte van de commissie en hoe en waar ze zich kunnen aanmelden. Wil jij er zeker van zijn dat affiliates jouw product of dienst gaan promoten? Zorg er dan voor dat je het ze zo makkelijk mogelijk maakt.

Dit doe je door voldoende promotiemateriaal beschikbaar te stellen en ze een reële commissie te bieden. Is de commissie te laag, dan zullen veel affiliates al snel afhaken.

Overige vragen? 

Is je vraag nog niet beantwoord na het lezen van dit artikel? Of wil je een affiliate website laten maken? Dan kun je ons gerust mailen. We willen je graag verder helpen met het beginnen van affiliate marketing.