Hieraan herken je een betrouwbare webshop
Gewoon vanaf de bank je benodigde producten bestellen is natuurlijk geweldig. Maar hoe weet je nou zeker dat je een bestelling plaatst in een betrouwbare webshop?
Om het internet een stukje veiliger te maken en jou te behoeden voor een eventuele miskoop bij een internetcrimineel, hier een aantal handige tips.
Klantbeoordelingen
Klantbeoordelingen zijn natuurlijk een goede graadmeter om te controleren of een webshop betrouwbaar is. Heeft een webshop veel positieve reacties, dan kun je ervan uitgaan dat het hier gaat om een betrouwbare webshop. Of toch niet?
Controleer altijd of het hier gaat om klantbeoordelingen die zijn verkregen via een onafhankelijke klantbeoordeling partij, bijvoorbeeld Kiyoh. Deze klantbeoordelingen zijn vrijwel niet te manipuleren door internetcriminelen en geven dus een goed beeld van de betrouwbaarheid van een webshop.
Een reviewpagina die eruitziet als een gastenboek is vandaag de dag dus niet echt betrouwbaar.
Een betrouwbare webshop laten maken? Ontdek de mogelijkheden
SSL Certificaat
Een SSL-certificaat (vaak te herkennen aan het groene slotje en/of balkje in de adresbalk) zorgt voor een beveiligde verbinding tussen een webserver en een browser. Een SSL-certificaat geeft dan ook een duidelijk signaal af dat het gaat om een betrouwbare webshop. Alvorens een webshop het SSL-certificaat mag gebruiken, moet het bedrijf verschillende validatieniveaus doorlopen.
Webshop keurmerk
Een keurmerk kan je een goed beeld geven van de betrouwbaarheid van een webshop. Echter zijn er tegenwoordig honderden keurmerken beschikbaar en kan eigenlijk iedereen een keurmerk opzetten.
Echter zijn er twee partijen die er vandaag echt toe doen, namelijk: Thuiswinkel Waarborg en Webshop keurmerk. De criteria waar je aan moet voldoen alvorens je het keurmerk mag tonen zijn zeer streng. Hier ligt dan ook de kracht en de betrouwbaarheid van deze keurmerken.
Controleer overigens wel altijd even of de webshop daadwerkelijk het keurmerk mag dragen en/of een lidmaatschap heeft.
Zoeken in de ledenlijst van: Thuiswinkel Waarborg
Zoeken in de ledenlijst van: Webshop Keurmerk
* Een webshop zonder keurmerk wil overigens niet zeggen dat het een onbetrouwbare webshop is!
Contact en bedrijfsgegevens
Een betrouwbare webshop is transparant naar de buitenwereld en maakt geen geheimen van zijn of haar contact en/of bedrijfsgegevens. Mocht je de webshop in eerste instantie niet helemaal vertrouwen, dan kun je de volgende punten controleren:
- KVK nummer – Wanneer een webwinkel geen KVK nummer heeft, dan zouden er eigenlijk al alarmbellen moeten gaan rinkelen. Controleer dus altijd of de webshop staat ingeschreven bij de kamer van koophandel.
- Contact en adresgegevens – Dit zou je bijvoorbeeld kunnen controleren door met streetview te kijken of er daadwerkelijk een bedrijfspand op het adres is gevestigd.
- Over ons pagina – Ga binnen de webshop op zoek naar een over ons pagina en lees deze eens aandachtig door. Kun je de over ons pagina in eerste instantie niet direct vinden? Kijk dan eens helemaal onderaan in de webshop (footer) of er bijvoorbeeld een linkje naar een SITEMAP staat. Hierin staan vaak alle pagina’s die binnen de webshop terug te vinden zijn. Daarnaast zou je ook nog eens het volgende in Google kunnen intypen: site:www.naamvandewebshop.nl. Google zal je nu alleen pagina’s tonen die zijn opgenomen in hun index.
- Verzenden en retourneren – Als consument wil je natuurlijk weten hoe een webwinkel omgaat met het verzenden en retourneren van je bestelling. Vaak zie je onderaan de webwinkel een linkje staan die verwijst naar een verzenden en retourneren pagina.
- FAQ pagina – Een veelgestelde vragen pagina geeft duidelijkheid en wekt de suggestie dat er eerder bestellingen in de webshop zijn geplaatst. Overigens is dit natuurlijk geen garantie dat het om een betrouwbare webwinkel gaat.
Pas op voor nep-webwinkels
‘Nep-webwinkels’ maken vaak gebruik van domeinnamen met daarin de naam van een bekende webshop in combinatie met actie en/of aanbieding. Wanneer je in de adresbalk bijvoorbeeld aanbieding.mediamarkt.nl ziet staan, dan zouden ook hier de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Controleer dus altijd het adres (URL) van de webshop.
Echter gaan internetcriminelen vaak nog een stapje verder en bouwen ze het complete design na zodat het bijna niet van het echt te onderscheiden is. Daarnaast nemen ze het logo 1 op 1 over en kopiëren en verwerken ze het telefoonnummer, kvk en btw-nummer zonder schaamte binnen de webshop.
Wanneer je een bestelling hebt gedaan bij één van deze nep-webwinkels, dan kun je fluiten naar je geld. Vaker is gebleken dat internetcriminelen voornamelijk voor het weekend actief zijn om vervolgens na het weekend spoorloos te verdwijnen.
Wij hopen dat we door middel van dit artikel het internet weer een stukje veiliger hebben weten te maken!