Wat is een anchortekst?

De anchortekst (ook wel anker tekst genoemd) is een klikbaar woord waar een achterliggende webpagina aan gekoppeld is. De anchortekst is vaak te herkennen aan de afwijkende kleur ten opzichte van de rest van de tekst (meestal blauw). Daarnaast is de anchortekst ook vaak onderstreept.

anchortekst

Wanneer we bijvoorbeeld de woorden website laten maken Zwolle klikbaar maken, dan is “website laten maken” de anchortekst. Daarnaast speelt de anchortekst een belangrijke rol bij de positionering van een bepaalde website of pagina.

Anchorteksten zijn een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO). Ze spelen een cruciale rol in het helpen van zoekmachines om de inhoud van een pagina te begrijpen en te rangschikken op basis van relevantie. Het optimaliseren van anchorteksten kan dus leiden tot een verbeterde positie in de zoekresultaten en meer verkeer naar jouw website.

Kies voor een goede anchortekst

Zowel mensen, als zoekmachines kunnen aan de anchortekst herleiden wat het onderwerp van de achterliggende pagina zal zijn. Zorg er dus altijd voor dat je woorden klikbaar maakt die perfect aansluiten bij het onderwerp van de achterliggende pagina.

Wanneer je bijvoorbeeld de woorden “deze pagina” klikbaar maakt, dan weten bezoekers niet precies wat ze kunnen verwachten wanneer ze op de link klikken. Je kunt dus beter kiezen voor beschrijvende woorden als “lichtblauwe blouse” of “goedkope sportschoenen”.

Effectieve anchorteksten schrijven

Het schrijven van effectieve anchorteksten kan een uitdaging zijn, vooral voor beginners. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van de ankertekst invloed kan hebben op de SEO van de pagina. Hieronder staan enkele tips om jou te helpen bij het schrijven van effectieve anchorteksten:

Extra tips

  1. Houd de ankertekst kort en bondig, bij voorkeur niet meer dan enkele woorden. Een korte en bondige ankertekst is niet alleen gemakkelijker te lezen voor de bezoeker, maar ook meer SEO-vriendelijk. Overmatig lange ankerteksten kunnen onnatuurlijk overkomen en worden mogelijk gezien als spam door zoekmachines.

  2. Vermijd overmatig gebruik van zoekwoorden, want dit kan gezien worden als spam door zoekmachines. Hoewel het belangrijk is om relevante zoekwoorden te gebruiken, is het niet de bedoeling om ze overmatig te gebruiken. Dit kan worden gezien als spam door zoekmachines en kan leiden tot een lagere positie in de zoekresultaten.

  3. Gebruik geen irrelevante of misleidende anchorteksten om de bezoeker naar een andere pagina te lokken. Het gebruik van irrelevante of misleidende anchorteksten kan de bezoeker naar een andere pagina lokken dan waar ze eigenlijk naartoe willen gaan. Dit kan leiden tot frustratie en kan zelfs resulteren in een hogere bounce rate. Zorg er daarom voor dat de ankertekst nauwkeurig beschrijft waar de link naartoe gaat.

Door deze tips te volgen, kan de lezer effectieve anchorteksten schrijven die niet alleen nuttig zijn voor de bezoeker, maar ook bijdragen aan een betere SEO.

Hoe goed scoor jij momenteel in Google?

Ontdek wat je kunt verbeteren! Scan nu je website..