Wat is een payment service provider?

Een payment service provider (ook wel online payment provider of online kassa genoemd) verzorgt de afhandeling van alle online transacties die binnen jouw webwinkel worden gedaan. Hierbij kun je denken aan Ideal, bankoverschrijvingen, PayPal en creditcard betalingen.

De meest bekende en populairste payment providers (PSP) zijn bijvoorbeeld Mollie, Buckaroo en Multisafepay. Naast deze drie genoemde zijn er in Nederland nog 20 andere aanbieders.Voorbeelden payment service providers

Met een Payment Service Provider (PSP) zorg je ervoor dat jouw bezoekers in een veilige betaalomgeving kunnen betalen. Daarnaast neemt een PSP je veel administratief werk uit handen.

Wanneer een bezoeker een betaling heeft gedaan, dan hoef je niet elke keer middels internet bankieren in te loggen om te kijken of de betalingen daadwerkelijk binnen zijn gekomen. Alle betalingen komen in een duidelijk overzicht/dashboard terecht, waarnaar je alle transacties kunt filteren, bekijken en downloaden.

Payment Provider koppelen aan jouw webwinkel

Een Payment Provider regelt de afhandeling voor je, en geeft jouw de mogelijkheid om een koppeling te maken met een webwinkelsoftwarepakket. Op deze manier zullen alle online transacties gestroomlijnd en veilig verlopen.

Voor de meeste webwinkelsoftwarepakketten (Bijv. Magento, Woocommerce, CCV Shop, Opencart enz) is er een koppeling mogelijk met jouw paymentprovider. Dit klinkt wellicht wat ingewikkeld, maar dat valt allemaal reuze mee.

In de meeste gevallen krijg je van jouw payment provider een bepaalde key/code die je moet invoeren binnen jouw shop. Om deze code in te kunnen voeren, moet je vaak een plug-in installeren.

Op deze manier kan jouw Payment Provider communiceren met je webwinkel, en de betalingen die gedaan worden registeren, verwerken en afhandelen. Controleer dus altijd of er een koppeling met jouw webwinkelsoftware beschikbaar is.

Welke betaalmethodes moet ik aanbieden in mijn webwinkel?

Wanneer je kiest voor een PSP, dan bepaal je helemaal zelf welke betaalmogelijkheden je wilt gaan aanbieden. Je betaalt dus niet voor betaalmogelijkheden die je helemaal niet gebruikt.

Je kunt vrij eenvoudig betaalmogelijkheden aan of uit zetten, mits je die natuurlijk hebt aangevraagd. Welke betaalmethodes je moet aanbieden in jouw webwinkel is sterk afhankelijk van jouw doelgroep. Wat is hun leeftijd? In welk land wonen ze? Aan welke betaalmethode geeft jouw doelgroep doorgaans de voorkeur?

iDeal

Wanneer je met jouw webwinkel voornamelijk actief bent in Nederland, dan moet je sowieso iDeal aanbieden. Ruim 80% van alle Nederlandse online betalingen worden gedaan middels iDeal.

Om geen omzet mis te lopen doe je er dus goed aan om jouw bezoekers te mogelijkheid te bieden om middels internet bankieren te kunnen betalen binnen jouw webwinkel. Ben je ook actief in België, dan doe je er goed aan om de Belgische variant van iDeal aan te bieden (MisterCash).

Creditcard & PayPal

Wanneer je voornamelijk internationale klanten trekt, dan is het verstandig dat je de mogelijkheid biedt om te betalen middels Creditcard of Paypal. Een creditcardkoppeling met een shop is vaak een lastig karwei.

Veel webwinkeleigenaren geven dan ook de voorkeur aan PayPal. Dit is een stuk eenvoudiger te implementeren. In de meeste gevallen is er ook voor jouw shop een koppeling of plug-in beschikbaar.

Overschrijving & Eenmalige machtiging

Door middel van een overschrijving maakt de klant zelf het aankoopbedrag over na de rekening van de aanbieder. Erg prettig voor de bezoeker, maar wat minder voor de webwinkeleigenaar.

Ook een eenmalige machtiging kan een goede betaalmogelijkheid zijn. De webwinkeleigenaar schrijft het bedrag direct van de bezoeker af. Hiervoor heb je echter wel speciale contracten nodig van jouw bank.

Hoe vraag ik een payment Service provider aan?

Het aanvragen is eigenlijk vrij eenvoudig. Het openen van een account is in slechts enkele minuten geregeld. Vaak wordt er gevraagd om een aantal gegevens in te vullen. Hierbij kun je denken aan bedrijfsgegevens, persoonsgegevens en heb je een zakelijke bankrekening nodig.

Het kan zijn dat je nog wat extra gegevens moet aanleveren, maar in de meeste gevallen zijn bovengenoemde gegevens voldoende.

Bedrijfsgegevens

De bedrijfsgegevens die je moet aanleveren zijn bijvoorbeeld de bedrijfsnaam, een KVK-nummer en een BTW-nummer. De meeste PSP’s vragen dan een KvK-uittreksel op ter controle.

Persoonsgegevens

Een Payment provider is verplicht om de persoonsgegevens van de aanvrager te controleren. Dit gebeurd in de meeste gevallen door middel van een kopie van je legitimatiebewijs.

Zakelijke bankrekening

Voor de aanvraag heb je eigenlijk altijd een zakelijke bankrekening nodig. Om te kunnen controleren of dit daadwerkelijk jouw zakelijke rekening is, dien je vaak een paar cent over te maken naar de bankrekening van de payment provider.

Het kan ook zijn dat de provider een paar cent overmaakt naar jouw rekening. Vervolgens zal de verificatie/controle plaatsvinden.

Aanbieders:

  • Mollie (Voordelig & Geen opstartkosten)
  • Buckaroo (Relatief prijzig & €100,- opstartkosten)
  • Multisafepay (€74,95 opstartkosten)

Wat zijn de kosten?

De tarieven per Payment Service Provider zijn erg verschillend. Je doet er dus goed aan om verschillende partijen met elkaar te vergelijken om zodoende geen onnodige kosten te maken.

Bij vrijwel iedere provider betaal je een klein bedrag per transactie. Dit kan variëren van €0,15 tot €0,29 per transactie afhankelijk van welke betaalmethode je wilt aanbieden binnen jouw webwinkel. Ook vragen sommige aanbieders een X bedrag voor de opstartkosten.

Een webshop laten maken inlcusief payment service provider