Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

SEO en SEA zijn beide belangrijke onderdelen van zoekmachinemarketing en kunnen worden gebruikt om meer verkeer naar een website te genereren. SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie en is gericht op het verbeteren van de organische zoekresultaten van een website. SEA staat voor zoekmachine adverteren en omvat het plaatsen van betaalde advertenties in de zoekresultaten van zoekmachines. Het belangrijkste verschil tussen SEO en SEA is dus dat SEO gericht is op het verbeteren van de organische zoekresultaten, terwijl SEA gericht is op het adverteren in de betaalde zoekresultaten. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen SEO en SEA en leggen we uit welke strategie het beste kan worden toegepast om meer verkeer naar een website te genereren.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Het is een verzameling van technieken en strategieën die gebruikt worden om de zichtbaarheid en ranking van je website in zoekmachines zoals Google te verbeteren. Dit wordt gedaan door onder andere het plaatsen van kwalitatieve content op je website. Maar ook het verbeteren van de inhoud, de  structuur en het verkrijgen van relevante backlinks naar je website.

Wat is SEA?

SEA staat voor Search Engine Advertising, oftewel zoekmachine adverteren. Het is een vorm van online adverteren waarbij advertenties worden geplaatst in zoekmachines. Deze advertenties worden weergegeven boven of naast de organische zoekresultaten en worden getoond aan mensen die specifieke zoekwoorden invoeren.

Hoewel beide termen gericht zijn op het verbeteren van de prestaties van je website in zoekmachines, zijn ze op verschillende manieren effectief. SEO is gericht op het organisch verbeteren van de zichtbaarheid en ranking van je website, terwijl SEA gericht is op betaalde advertenties om verkeer naar je website te leiden.

Als je begint met het optimaliseren van je website, is het belangrijk om te bepalen welke van deze strategieën het beste past bij jouw doelen en budget. Het is ook mogelijk om beide strategieën te combineren voor een maximaal effect.

Dit is visueel het verschil tussen SEO & SEA

(klik op de afbeelding om te vergroten)

Het verschil tussen seo en sea

Hoogstwaarschijnlijk moet je het SEO-werk uitbesteden aan een SEO-specialist die je kan helpen om hoger te scoren en jouw organische online aanwezigheid te verbeteren. In veel gevallen werken SEO en SEA het beste wanneer ze samen worden geïntegreerd en strategisch zijn afgestemd om zowel korte- als lange termijndoelen te bereiken.

Resultaten meten

De resultaten van SEO-activiteiten zijn lastiger te meten. Hoe bepaal je hoeveel uren werk er winstgevend is in vergelijking met de verbeterende resultaten in de zoekmachines? We raden je aan om een SEO-tool te gebruiken die de positie van de zoekwoorden waaraan je werkt bijhoudt.

Op deze manier kun je zien of het uitgevoerde werk effect heeft en jouw SEO-positie verbetert. Wanneer je gebruik maakt van betaalde advertenties (SEA), zie je direct hoeveel je aan een campagne hebt besteed en hoeveel clicks (en mogelijk zelfs conversies) deze heeft opgeleverd.

En door SEA kom je wel bovenin in de zoekresultaten van Google maar doordat de SEA resultaten zodanig gemarkeerd zijn in Google zijn er ook mensen die niet op de advertenties klikken en direct naar de organische resultaten scrollen. Advertenties kunnen als erg commercieel worden gezien. Ook wordt er altijd een beperkt aantal advertenties getoond, terwijl er mogelijk meer adverteerders zijn die willen dat hun advertenties worden getoond met concurrerende zoektermen.

Onze advies

We raden je aan om te investeren in zowel SEO als SEA, aangezien beide voor- en nadelen hebben. Een optimale online marketingstrategie zal profiteren van beide methoden, omdat ze elkaar zeer goed aanvullen en ondersteunen. Ook hangt het af van jouw organisatie en jouw gewenste resultaten. SEA werkt goed als je snel meer bezoekers naar je website wilt trekken. SEO is zeer geschikt als je op de lange termijn wilt werken aan de zichtbaarheid van je website. Het werkt optimaal als je een combinatie van beide activiteiten kunt gebruiken.

Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te verbeteren. Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Bekijk meer informatie