Benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons: 038 820 00 66

Handige google diensten voor website eigenaren

In dit artikel bespreek ik een aantal handige Google diensten voor website eigenaren. Google is niet alleen een zoekmachine, maar heeft ook veel handige diensten die jou kunnen helpen bij het opzetten of verder ontwikkelen van je website of webshop. Laten we direct beginnen!

Google webmastertools

Beschik jij over een website? Dan is het belangrijk dat jij je aanmeld bij Google Search Console. Dit is eigenlijk de enige manier om te communiceren met Google. Als je bent ingelogd door middel van een Gmail account, dan zie je in het dashboard een aantal mogelijkheden die belangrijk zijn voor de online vindbaarheid van jouw website.

  1. Het uploaden van een sitemap via de Google webmastertools is één van de belangrijkste dingen die jij moet doen als webmaster. Een sitemap is bestandje waar alle url’s van jouw website in staan. Door deze naar Google te verzenden zullen pagina’s eenvoudiger gecrawld kunnen worden.

google webmastertools

2. Ook het tabje zoekverkeer is een handige functie waarmee je kunt zien welke websites er naar u linken.

3. Ook kun je zien wat de indexeringsstatus is en welke foutmeldingen er aangepast moeten worden.

Google analytics

Om een goed beeld te krijgen van de bezoekersaantallen, is het verstandig om Google analytics te koppelen aan je website. Door middel van Google analytics krijg je bijvoorbeeld inzicht welke browser jouw bezoekers het vaakst gebruiken. Maken bezoekers voornamelijk gebruik van Google Chrome,  dan is het belangrijk dat jouw website goed wordt weergegeven binnen deze browser.

google analytics

Google trends

Altijd al willen weten wat de nieuwste trends zijn? Door middel van Google trends krijg jij inzicht in de meest populaire items op het internet. Heb jij nog geen idee in welke markt je wilt gaan “opereren”? Dan kan deze tool jou helpen bij het maken van de juiste beslissing. Het kan namelijk maar zo zijn dat bepaalde markten alleen interessant zijn voor de winter of zomer.

google trends

Google suggest

Geen inspiratie voor een nieuw artikel? Probeer dan eens Google suggest om er inspiratie op te doen voor een nieuw artikel. Door naar Google te gaan en een zoekwoord in te typen waarbij je vervolgens op spatie drukt, zul je merken dat er suggesties worden getoond die mensen in Google gebruiken. Aan de hand van deze informatie kun jij dus heel eenvoudig inspiratie op doen voor een nieuw artikel.

google suggest

Google afbeeldingen

Met Google afbeeldingen kun je eenvoudig afbeeldingen vinden (klinkt logisch toch?). Maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat je ook gevonden kunt worden in deze Google afbeeldingen?

Door afbeeldingen op jouw website te optimaliseren, zul je meer bezoekers kunnen genereren. Een handige tip om gevonden te worden binnen Google images,  is het opslaan van afbeeldingen met daarin het zoekwoord als bestandsnaam.

Heb jij bijvoorbeeld een afbeelding van een rode damesfiets, dan is het verstandig om de afbeelding op te slaan als rode-damesfiets.jpg. Ook het toevoegen van een alt tag en een title tag is belangrijk.

Als je vervolgens de afbeelding op je website plaatst, en daaromheen een informatieve tekst schrijft met daarin het zoekwoord rode damesfiets, dan kan het bijna niet mis gaan.

Google kan afbeeldingen namelijk niet lezen en daarom is het belangrijk dat je door middel van een alt-tag aangeeft wat er op de afbeelding te zien is. Echter worden zoekmachines steeds slimmer en zullen in de toekomst dan ook gebruik gaan maken van kunstmatige intelligentie.

Hiermee kunnen ze makkelijk detecteren wat er op een afbeelding wordt afgebeeld.

Google afbeeldingen

 

Waardevolle Tips? Deel dit artikel met je vrienden of laat hieronder een reactie achter!